Kako nastaje duga?



Duga je optička i meteorološka pojava višebojnog luka na nebu koji nastaje kada sunčeva svjetlost obasjava sitne kapljice vode u atmosferi.
 Može se vidjeti kad kiša pada na jednom dijelu neba, a sunce sja na drugom dijelu. Da bi se moglo vidjeti dugu, sunce mora biti iza promatrača koji je okrenut prema kiši. Centar duge je tačno nasuprot sunca.Što je sunce bliže horizontu, vidi se veći dio duge. Duga spada u najljepše pojave u prirodi i čovjek se dugo pitao što je duga. Duga je jedan veliki spektar ili vrpca boja. Stvara se prelamanjem sunčeve svjetlosti kroz kišne kapi. Kišne kapi djeluju kao prizme. Duga se vidi samo za vrijeme kiše, kad istodobno pada kiša i sije sunce. Ako se tada nalazite u sredini, pa je iza vas sunce, a ispred vas pada kiša, tada vidite dugu! Preko ramena vam sunce sija i obasjava kišne kapi, koje prelamaju svjetlost i pretvaraju je u spektar ili vrpcu boja. Sunce, vaše oči i središte luka duge moraju stajati u pravoj liniji!Kada je sunce suviše visoko, ta prava linija se ne može postići. Zato se duga vidi samo rano ujutro ili kasno popodne. Jutarnja duga znači da sunce si ja na zapadu, a kiša pada na istoku.Praznovjerni ljudi su nekad vjerovali da je duga loš znak. Mislili su da se ljudske duše dugom penju na nebo i da će, kad se pojavi, duga, netko umrijeti.



PRIZMA - optički elemenat sa ravnim ispoliranim površinama, koji prelama svjetlost i razlaže na dugine boje. 



Vatrena duga

Vatrena duga se tvori kada svjetlost prolazi kroz visinske oblake ciruse, koji su napravljeni od heksagonalnih kristala vode čija donja ploha mora biti paralelna s tlom, da bi se svjetlost pravilno lomila i mogla tvoriti ovu atraktivnu pojavu.Za razliku od obične kišne duge, čija je vidljivost obično jedva primjetna i čije boje ne dolaze toliko do izražaja, vatrene duge su briljantnih boja i izgledaju fenomenalno na fotografijama čak i s kamera manje rezolucije.Po pisanju Daily Maila iz Londona, vatrena duga koja se najdulje vidjela je trajala cijeli sat i prostirala se na stotinu kvadratnih milja.




 Činjenice koje niste znali o dugi : 


DUGE SE MOGU POJAVITI I TOKOM NOĆI.Međutim, duge koje se pojavljuju noću nazivaju se mjesečevim dugama. Ovo ima smisla pošto zraci koji se prelamaju dolaze od refleksije Mjeseca.
DVIJE OSOBE NIKADA NE VIDE ISTO DUGU.
Svjetlost koja se odbija od određenih kapljica za dugu koju vidite, to čini pod potpuno drugačijim uglom za nekoga drugog i tako stvara poptuno drugačiji prikaz. To je zato što dvije osobe ne mogu da budu na istom mjestu u isto vrijeme kako bi vidjele istu dugu.
NIKADA NE MOŽETE DA DOĐETE DO KRAJA DUGE.
Čini se da se duga pomjera kako se i vi pomjerate, to je zato što svjetlo koje formira dugu to čini sa specifične razdaljine i pod specifičnim uglom u odnosu na posmatrača. To znači da će razdaljina između vas i duge uvijek biti ista.
NE MOŽEMO DA VIDIMO SVE BOJE DUGE.
Pored tih 7 klasičnih boja, dugu sačinjava znatno veći broj boja, zapravo više od milion njih. Mnoge od tih boja nijesu vidljive ljudskom oku.
MOGUĆE SU DUPLE ILI TROSTRUKE DUGE.
Moguće je vidjeti više od jedne duge u isto vrijeme kada svjetlost počinje da se odbija unutar kapljice i tako se dijeli u svoje boje. Kada se ovo desi unutar kapljice dva puta, dobijamo duplu dugu, kada se desi tri puta onda dobijamo trostruku dugu.
MOŽEMO DA UČINIMO DA DUGA NESTANE.
Sudeći po magazinu Discovery, polarizovane naočale za sunce mogu da blokiraju dugu zato što se premazane slojem vertikalno poređanim molekulima a svjetlo se od vode reflektuje horizontalno.