Neobična pojava na nebu - Aurora borealis - polarna svjetlost


 Aurora borealis

Polarna svjetlost (Aurora Borealis i Aurora Australis) spada među najljepše prizore koji se mogu vidjeti u prirodi. Kad se ona pojavi, često se na nebu čuje prasak, a veliki, sjajni luk koji je neprestalno u pokretu, osvijetli noć. Blistavi zraci svjetlosti ponekad se rašire poput lepeze, nekad zasvijetle kao jaki reflektori ili se iznenada počnu pomjerati gore-dolje.
Dalje prema sjeveru, tj. prema višim geografskim širinama i bliže polu polarna svjetlost često izgleda kao velika plamena zavjesa koja visi s neba i njiše se lijevo-desno, dok po njenim pokretnim naborima trepere narandžasti, zeleni i plavi plamenovi.
Aurora Borealis svoj najveći sjaj ne dostiže iznad Sjevernog pola, već se najbolje vidi oko Hudsonovog zaljeva u Kanadi, u sjevernoj Škotskoj te u južnoj Norveškoj i Švedskoj.



UZROCI NASTANKA AURORE:

 

 Sunčevi elektroni prilikom ulaska u Zemljinu atmosferu

Prema naučnim mjerenjima, ta se igra svjetlosti dešava na visinama od 80 do 160 kilometara iznad Zemlje, a nastaje kao posljedica električnih pražnjenja razrijeđene gornje atmosfere,tj.
sudari električno nabijenih čestica sa Sunca koje ulaze u Zemljinu atmosferu.
Polarnu svjetlost stvara Sunčev vjetar koji usijane čestice plazme s površine Sunca izbacuje u svemir. Te čestice potom privlači Zemljino magnetsko polje, koje je najjače na Sjevernom i Južnom polu, a one na kraju ostaju 'zaglavljene' u ionosferi, odnosno onom dijelu atmosfere koji se proteže od 60 do 600 kilometara  od Zemljine  površine. Svjetlo titra na nebu kao da je živo i vidljivo je samo u području Arktičkog i Antarktičkog kruga. Najčešće je zeleno polarno svjetlo, dok je crveno najrjeđe.Svijetla su poznati kao 'Aurora Borealis' na sjeveru i "Aurora australis na jugu.

 Aurora borealis na Zemljinoj površini



MJESTA GDJE SE NAJBOLJE VIDI AURORA BOREALIS: 



 Prelijepi prizori Aurore borealis

Ova pojava se najviše i najčešće može viditi na polovima Zemlje, Sjevernom i Južnom, tj. na Antarktiku,Južnom indijskom okeanu, i krajnjim sjevernim područjima Evrope : Norveška,Švedska,Island, te u Kanadi,  posebno u Yukon, Nunavut, Northwest Territories, Aljaski , Grenlandu.Istraživači su naučili da se u većini slučajeva sjevernom i južnom aurora pojavljuje poput slike u ogledalu koje se javljaju u isto vrijeme, sa sličnim oblicima i bojama.Područja koja nisu predmet zagađenja zraka su najbolja mjesta za gledanje aurore. Područja na sjeveru, u manjim zajednicama, imaju prednost da budu najbolja za gledanje ove čudesne pojave.


NAJBOLJE VRIJEME ZA PRIKAZIVANJE AURORE:



 Aurora u raznobojnom pojavama
 

Naučnici su otkrili da se prikazivanje aurore,u njenom punom sjaju,dešava svako 11 godina.Prošla godina je bila najbolja za njeno prikazivanje (2013), tako da sljedeći put dođe 2024, a naredne godine koje dolaze nisu ništa u manjem značaju nego ova godina.Zima na sjeveru je također dobar period za gledanje ove tajanstvene pojave.Duga razdoblja tame i učestalost jasne noći,pomjeranje vremena,tako da je noć duža od dana, pružaju mnoge dobre prilike za gledanje polarne svjetlosti.


MITOVI O AURORI



Aurora u raznim sjevernim i južnim područjima
 

"Aurora borealis" - Zora na sjeveru, Osvit juga.U romanu mitova , Aurora je boginja zore. U srednjem vijeku, pojava polarne svijetlosti su shvatane kao najave rata ili gladi.Maori Novog Zelanda dijelili su uvjerenje sa ljudima iz sjeverne Evrope i sjeverne Amerike da su svjetla refleksija baklje ili logorske vatre.Menominee Indijanci Wisconsin vjeruju  da svjetla pokazuju mjesto gdje se nalaze duhovi,sveti čuvari lovaca i ribolovaca.Inuiti Aljaske vjeruju da su svjetla bili duhovi  životinja koji su lovili losose,jelene,beluga kitova,foka.Ostali Abordžini narodi su vjerovali da su svjetla ustvari duhovi njihovih predaka.


Aurora australis