10 Najvećih životinja koje su ikada živjele na Zemlji

 Navest ćemo vam 10 najvećih životinja koje su živjele na planeti Zemlji.Sve te životinje,na svu sreću,ne žive više,njihovi manji potomci žive i dalje, dok su ove "zvijeri" živjele prije 300 I više miliona godina. Te životinje su živjele u vodi,na kompu,u moru ali bile su i leteće.



MEGANEUROPSIS 
NAJVEĆI INSEKT KOJI JE IKADA LETIO ZEMLJOM


 

Meganeuropsis - predstavlja najveći poznati insekat svih vremena.Rod sadrži dvije vrste :   
 Meganeuropsis permiana - otkriven 1937 u Elmu, Kansas, raspon krila 70 cm i težinom, 40 cm dužine i  sa oko 150 grama težine,
Meganeuropsis Americana - otkrivena u Oklahomi 1940, mlađi potomak Meganeruopsis permiana
dužine 28 cm, sa rasponom krila od 70 cm.  



               NAJVEĆI ZGLAVKAR IKADA 
           ARTHROPLEURA



 Arthropleura - (grčki-spojenog rebra) je rod izumrlih, 0,3-2,6 metara (1-8,5 metara) dugo,i 500 kg teško.Iz porodice je  člankonožaca koji su kao današnje stonoge.Živjeli su prije 340-280 miliona godina.Nije bio predator  ali je bio biljojed.Imali su veoma snažne dijelove usta sa kojima bi kidali razne biljke za ishrane.Njegovi fosili su pronađeni na mnogim mjestima.
Na otiscima se pojavljuju kao dugi, paralelni niz redova malih , koji pokazuju da je brzo prešao preko šumskog tla, krivudajući da bi izbjeglo prepreke, kao što su drveće i kamenje.Izumrli su na početku perioda Permiana,kada je iz vlažne klime počelo isušivanje.



JAEKELOPTERUS RHENANIAE,



Jaekelopterus rhenaniae - ("Otto Jaekel krilo iz Rheinland") je vrsta izumrlih zglavkara grupe Eurypterid.Procjenjuje se dužine  od 2,5 metara,i težine oko 30 kg.To je jedan od dva najveća člankonožaca ikada otkriven (drugi je gigant stonoga poput životinje Arthropleur.U slojevima u kojim je pronađena govori da je živila u slatkovodnim rijekama i jezerima, a ne u moru.Živio je prije 390 miliona godina


 NAJVEĆA ZMIJA IKADA
TITANOBOA





Titanoboa - je izumrli rod zmija koje su živjele prije oko 60-58 miliona godina, za vrijeme paleocena epohe.Izumrli su odmah nakon dinosaursa.Najveća i najduža i najteža zmija koja je ikada otkrivena.
Usporedbom veličine i oblika svojih fosilnih kralješka već postojećih zmija, istraživači procjenjuju  da je ukupne dužine od oko 15 m, širine 1 m, a težio oko 1135 kgtj. 1.1 tone.Živjela je na tropskim područjima na temperaturi od oko 30 C.



NAJVEĆI KOPNENI PREDATOR
SPINOSAURS




Spinosaurus - Spinosaurus (što znači "kičme gušter") je rod theropodnih dinosaura koji su živjeli na prostoru Sjeverne Afrike prije oko 112 do 87 miliona godina.Prvi ostaci su pronađeni 1912 godine.Spinosaurus je jedan od najvećih poznatih dinosaurusa mesoždera Tyrannosaurusa i Giganotosaurusa.Bio je visok od 12 do 18 m , a težio je od 7 do 20 tona.Veličinom je bio dug i uzak,na leđima je imao dugi niz bodlji,a živio je i na kopnu i na vodi hraneći se ribama.



                                                      NAJVEĆA HRSKAVIČAVA RIBA
                                               I NAJVEĆI MORSKI PREDATOR  IKADA 
                                                      ARCHARODON MEGALODON 




Megalodon- veliki zub, je izumrla vrsta morskog psa koji su živjeli prije otprilike 28-1.5 miliona godina, za vrijeme Kenozoika.Smatra se kao jedan od najvećih i najmoćnijih predatora u kičmenjaka istoriji.Fosilni ostaci ukazuju da je ovaj gigant ajkule dostigao maksimalnu dužinu od 14 -18 metara,i težine oko 103 tone. Naučnici sugeriraju da  je izgledalo kao predak velike bijele psine.Naučnici koji su nalazili fosinlne ostatke zubi u stijenama,vjerovali su da su to jezici zmajeva ili zmija,ali to mišljenje je ispravljeno 1667 danski poznavalc prirode Nicolaus Steno,koji je taj zub prepoznao kao zub ajkule i pomoću toga napravio čitavu strukturu usne čeljusti i glave.Zub megalodona je bio trouglastog oblika,u obliku slova "V" , veličine od oko 18 cm, i veoma dobro nazubljen.fosili su iskopani iz mnogih dijelova svijeta, uključujući i Europi, Africi i oba dijela Sjeverne i Južne Amerike,kao i Puerto Rico, Kuba,Jamaica,Kanarski otoci,Australija,Novi Zeland,Japan,Malta, Grenadini i Indiji. Megalodon zubi su iskopani iz regiona daleko od kontinentalne zemlje, kao što je Mariana Trench u Tihom okeanu.




                                          NAJVEĆA KOSTIČAVA RIBA IKADA
                                           LEEDSICHTHYS PROBLEMATICUS




Leedsichthys - je ogromna riba, vjerojatno najveća riba ikada,poslije megalodona,koja je  plivala morima! Njegove fosilizirane kosti otkrivene su u Engleskoj 1889 od fosilnih kolektora.   Leedsichthys znači Leeds 'Riba - grčke riječi za ribe je Ichthys. Problematicus na latinskom Problematični, što znači da predstavljaju problem.Živjela je prije 170 miliona godina i bila je duga 21 metar,a njena težina je iznosila 50 tona.Leedsichthys nije bila ajkula, ali je bila neka vrsta koštičave ribe.Imao je 40000 zuba, ali je uprkos tome bio i napdan od strane drugih većih pa čak i manjih predatora.Nije bio mesožder,jer se hranio planktonima kao i današnji bijeli kit.Probavljao je planktone  pomoću dvoje koštane ploče na poleđini svog grla i sa velikom količinom vode koju bi gutao.


                                           NAJVEĆI KOPNENI SISAVAC IKADA  
                                                       PARACERATHERIUM
 
    

Paraceratherium - također poznat kao Indricotherium ili Baluchitherium je izumrli rod gigantskih šut nosoroga poput sisavaca iz porodice Hyracodontidae, endemska vrsta iz Eurazije i Azije.Prvi fosili Paraceratheriuma otkrili je Guy Ellcock Pilgrim tokom svog boravka u britanskoj Indiji u 1907-1908 godine.Njegov materijal,koji se sastoji od gornje čeljusti, donjih zubi, i zadnje vilice.Potomci ove vrste su današnji šut nosorozi koji su mnogo manji od njih.Živili su prije 37 do 23 miliona godina.Bili su visoki do 8 metara a teško do 30 tona.Paraceratherium je bio biljojed,skidao je lišće sa drveća.Njegovi donji zubi bili su izraženiji i od gornjih kako bi pomoglo pri žvakanju bilja.Bio je veoma dug ali imao je nizak oblik lobanje i svod frontalne i nosne kosti. Njegov prednji zubi su svedeni na jedan par sjekutića u vilici.Gornji sjekutići su išli ravno prema dolje, dok su niže zadirale prema van.Vrat je vrlo dug,kao i njegovi udovi su bili izrazite debljine.


       NAJVEĆI LETEĆI ORGANIZAM IKADA 
QUETZALCOATLUS



Quetzalcoatlus - jedan od poznatih letećih stvorenja koje su ikada letjele.Bio je član Azhdarchidae, porodice naprednih bezzubih pterosaura s neuobičajenim dugim, ukočenim vratom. Njegovo ime dolazi od mezoameričkih pernatih zmija Quetzalcoatl.Kada je prvi put otkriven, naučnici procjenjuju da je najveći Quetzalcoatlus fosil otkriven s rasponom krila od 15,9 metara.Živjeli su prije 65 miliona godina i težio je oko 250 kg i oko 6 metara visine.Quetzalcoatlus je imao veoma dug i oštar kljun,čija je donja vilica bila zavijena prema dole a oblik i veličina lobanje je donekle ostao nepoznat.Na izgled donekle podsjeća na rodu jer se hranio ribama i kralježnicima na kopnima mora i potoka.





                                                  NAJVEĆI SISAR IKADA
                                                           PLAVI KIT 



Plavi kit - Živio je od prije 50 miliona godina,pa sve do danas.pada u porodicu brazdastih kitova koji su dio podreda kitova usana. On je sisavac potpuno prilagođen stalnom životu u vodi.Plavetni kitovi su prosječno dugački oko 26 m Pojedine životinje su često dugačke oko 30 m, a najveći znanstvenom metodom izmjereni plavetni kit bio je dugačak 33,58 m). Plavetni kitovi mogu težiti do 200 tona.Plavetni kit je hidrodinamičke, vitke građe i plavo-sive (sinje) je boje. Leđna peraja mu je u odnosu na tijelo sićušna, i dosiže visinu od jedva 30-tak centimetara. U ustima ima sa svake strane 300-400 usi (izrasline građene od keratina, tvari od kojih su građeni nokti i kosa). Usi su mu crne boje i dugačke između 50 i 100cm a služe filtriranju planktona iz ogromnih količina morske vode koju uzima u usta i odmah, filtriranu, jezikom istiskuje iz usta. Srce u odrasle jedinke je teško oko jedne tone, a njegova aorta je tako velika da bi kroz njih čovjek mogao plivati.Kao svi kitovi usani i plavetni se kit hrani planktonom koji filtrira iz morske vode. Pri tome, prednost daje sićušnim račićima. Lovi pretežno na dubini od stotinjak metara. Procjenjuje se, da tijekom ljetnih mjeseci, kada se jedino hrani, jedan plavi kit dnevno pojede oko 40 milijuna račića u ukupnoj težini od oko tri i pol tone. Tijekom zimskih mjeseci uopće ne jede i živi od svojih masnih rezervi. Plivanjem postiže brzinu do 30 km/sat.Ženka plavetnoga kita skotna je 11 mjeseci, a mladunče se rađa dugačko oko 7 m i bude teško oko 2,5 tone. Radi poroda, ženka odlazi u područja umjerene ili subtropske klime.
 Ovo zato, jer tek rođeni mladunac još nema naslagu masnoće neophodne za zaštitu od hladnoće polarnih mora. Dojenje mladunca traje 6-7 mjeseci, i za to vrijeme naraste do oko 13 m i dobije odgovarajući sloj masnog tkiva pa može slijediti majku u sjevernija, hranidbena područja. Nevjerojatno je da majka svo to vrijeme ne jede, a doji dnevno i do 100 litara (neki stručnjaci vjeruju da količina mlijeka koje mladunče siše iznosi do 150 litara) vrlo masnog mlijeka koristeći pri tome isključivo vlastite zalihe masnog tkiva.Očekivani životni vijek plavetnih kitova je oko 90 godina.



                                      NAJVEĆA KOPNENA ŽIIVOTINJA IKADA
                                            AMPHICOELIAS FRAGILLIMUS

.


 Amphicoelias fragillimus - je rod od biljojeda sauropod dinosaura koji govori da je možda najveći dinosaur ikada otkriven.On je možda bio najduži poznati kičmenjak sa visinom od oko  40 do 60 metara dužine,sa masom  do 122 tona.Živio je prije 150 miliona godina.Njegovo ime je imenovao  Edward Pijanica Cope u Decembru 1877,ali ga i sastavio sa nepotpunim kosturom,tj. sa 2 kralježnice ,kuka i gornje kosti noge.Kasniji istraživači su nalazili lopatice,ramenu kost,podlakticu i zub.Bila
je neuobičajeno duga i  vitka,sa veoma dugim repom.Oramel Lucas je pronašao fosilne ostatke,donekle u lošem stanju,ali veoma zapanjujuće i velike, sjeverno od Colorada blizu  kamenoloma.Pršljen je bio površine od 1.5 m i 2.7 m visine.Fragillimus je  bio relativno tanak,ali veoma ogromne veličine i velike težine.

 Mnoge životinje nisu još otkrivene, i čekamo dan kada će isplivati na površinu vode i ostaviti nas zapanjujućim!