Yehliu - Čudesne stijene

Priroda,ta ljepotica koja nam svakog dana pruža nove poglede na svijet,koja izmami osmijehe na lica,uzdahe neprestane,koja u čovjeku budi,pa čak i ono zrno oduševljenosti i ljubavi prema njoj.Da li je moguće da ona krije toliko ljepota ovozemaljskih,kojima ne možemo da se načudimo i od kojih se oko ne može zasititi.
Jedna od tih ljepota je rt sa čudno oblikovanim stijenama koje se nalaze na sjevernoj obali Tajvana u gradu Wanli, poznat po svom nevjerovatnom geološkom krajoliku.




Ove jedinstvene stijene,koncetrisane su na području zvanom Yehliu geopark,koji se proteže na1700 metara dugom poluotoku.Stijene koje su razbacane posvuda,različitih su oblika,popu gljiva,tuljana,svijeća,divovskih cipela,pa čak i ljudskih glava.Yehliu je rt nastao tektonskim izdizanjem iz mora prije 25 milijuna godina.
Neobične formacije s dna mora odjednom su ostale izložene kiši, suncu i valovima koje su izrezbarile doista nevjerojatne kamene oblike.Ova kamenja su dobili nazive po svojim oblicima,a najpoznatiji kamen nosi naziv "Queen's head" što znači Kraljicina glava, ikoni Tajvana i neslužbeni simbol grada Wanli.Ostali nazivi su : "Vilina cipela" , "Košnica" , "Đumbirova stijena" , "Morske svijeće" i dr. 


 

Ukupna udaljenost mjerena od ulaza u Yehliu Geopark do kraja rta je oko 1,7 km,a najšire područje između rta je manje od 300 m.Iako se stijene čine vrlo grube i divlje, zapravo su vrlo krhke. Budući da je park otvoren za javnost i turizam, mnoge od stijena su oštećene usljed sve većeg broja izletnika. Parkovska administracija je stoga zatvorila zaštićeno područje uz rub obale kako bi se očuvalo ovo prirodno čudo, ali i osigurala sigurnost posjetitelja. Gljivasti kameni reljefni oblici nastaju jačom erozijom nižih (prizemnih) dijelova stijena koji su manje otporni na vremenske uvjete.Takvi oblici se ruše kad im se osnovica jako suzi, te tada ponovo pri tlu bivaju izloženi eroziji.




Yehliu je rt nastao tektonskim izdizanjem iz mora prije 25 milijuna godina.
Neobične formacije s dna mora odjednom su ostale izložene kiši, suncu i valovima koje su izrezbarile doista nevjerojatne kamene oblik.Osim toga,utjecaji uzrokovani velikim valovima zbog meteoroloških neprilika,kretanjima zemlje i zemljine kore,sve doprinose formiranju takvog lijepog,zapanjujućeg i rijetkog geološkog pejzaža.





Yehliou rt, je dobio naziv po tome,što su prijašnji stanovnici obično preživljavali od mora i morskih plodova.Kako bi proširili uvoz hrane, od susjednih zemalja su vršili transport riže koju bi dobavljali u vrećama.Jake cijevi bambusa bi koristili kako bi na njima prenosili vreće,a češće puta bi se dešavalo da bi taj krajolik,tačnije stijene, probušivale vreće,praveći rupe na njima,pa bi se riža prosipala po podu.Trgovci riže bi govorili da je riža ukradena od strane divljaka, na tajvanskom Yeh, a divljak se kaže Liu - Yehliu - Kradljivac iz divljine.